WORKSHOP Aquarel

voor beginners

Eemnes (midden Nederland) of op locatie in de buurt

 

Heb je altijd al graag een aquarel willen maken? Heb je zin in een leerzame, inspirerende, ontspannen en creatieve dag? Nodig dan een paar vrienden/familieleden/buren uit en doe met mij mee! Ik laat je, op een verrassende manier, kennismaken met aquarelleren. Je gaat ontspannen en blij naar huis met prachtige resultaten in jouw eigen stijl.

In de workshop leer ik je technieken en hoe kleur toe te passen. Ik geef je een heleboel tips wat er voor zorgt dat je met veel enthousiasme en zelfvertrouwen thuis zelf aan de gang kan gaan met deze vloeiende, veelzijdige, losse èn schone schildertechniek! 

Leren Loslaten

Aquarelleren is een heel bijzondere manier van schilderen. Waterverf is een medium wat je niet teveel moet neerzetten alsof het een verf is, hoe gek dit ook klinkt. Naast techniek is de kennis van kleurpigmenten belangrijk bij deze manier van schilderen. Het mooie van een aquarel is juist het ‘onverwachte effect, het losse ervan. '

Je zult mij, tijdens het geven van een workshop, regelmatig horen zeggen: "Laat los, laat het pigment en het water zijn eigen weg gaan, niet aanraken..., beetje bijsturen mag, niet corrigeren..., LAAT LOS!" Hierdoor krijg je de meest mooie en creatieve resultaten. Een wijze les voor in het dagelijkse leven tegenwoordig... :). 

het geheim van perfecte imperfectie 

Wees een kind in kunst. Geniet gewoon van experimenteren en leren. Verlang niet naar een perfecte afloop. Ben niet bang voor een imperfect eindresultaat. Juist dan krijg je de schoonheid en kracht van perfecte imperfectie. 

Graag wil ik jou inspireren om te horen en te luisteren... om te kijken en te zien... om te voelen en LOS TE LATEN. 

Leren Loslaten

Workshop 'Abstract en stenen'

In deze leerzame workshop wordt de basis voor het aquarelleren gelegd. De nadruk  ligt op kleur- en materiaalkennis, compositie, de bijzondere verftechniek van aquarelleren en natuurlijk LOSLATEN. Dit is een workshop met als doel te leren; het gaat niet zozeer om het resultaat van het kunstwerk wat je  die dag maakt, al zal deze altijd mooi zijn! Na deze workshop ben jij in staat om wat meer moeilijke onderwerpen te gaan schilderen en is je kijk op kleur een verrijking.

Halverwege de workshop kies je wat je wil gaan schilderen: een abstract werk, prachtige stenen of zelfs een combinatie hiervan, alles kan. De reden dat voor deze onderwerpen is gekozen, is dat je deze vormen kunt loslaten; je kunt er heerlijk je creativiteit in kwijt. Je kunt goed de kennis en technieken die je geleerd hebt hierin toepassen. Wat voor vorm dan ook, het resultaat zal prachtig zijn. Ik laat veel voorbeelden zien ter inspiratie; wat je uiteindelijk maakt is helemaal jouw eigen creatie. En die creativiteit…,  maak je geen zorgen, die komt vanzelf tijdens deze inspirerende basisworkshop! 

Voor menigeen een opluchting: voor deze workshop hoef je echt niet te kunnen tekenen :). Hieronder lees je precies wat we gaan doen.


‘Heb er van genoten! Het aquarelleren zelf, hetgeen je erover vertelde en de sfeer die je hebt neergezet’ (Bianca)


'Ik kijk met veel plezier terug op de workshop. Na het stukje theorie konden we zelf oefenen met leuke technieken. Met jouw geduld en inspirerende tips kan iedereen met een mooi resultaat naar huis' (Ivette)


’Altijd al willen doen: aquarel schilderen. Met de vele tips en ideeën van Chantal krijg je al snel een leuk schilderij. Vol enthousiasme en geduld geeft ze een hele leuke workshop. En ik ben best trots op mijn schilderijtje, voor herhaling vatbaar!’ (Marjo)


‘Wat hebben we een leuke creatieve middag gehad. En wat jammer dat de tijd zo snel ging. Je hebt me zo enthousiast gemaakt dat ik nu zelf aan de slag ga met aquarellen!’ (Sandra)


Wat gaan we precies doen?

Het doel van de basisworkshop 'stenen en abstract': leren over kleur en compositie, kennismaken en VOORAL experimenteren met het materiaal. Je gaat naar huis met een mooi eigen kunstwerkje en boordevol nieuwe kennis.

We beginnen met een  theoretische inleiding over kleur, en compositie. Dan gaan we de handen uit de mouwen steken en op een ontspannen en verrassende manier oefenen en de kracht van kleur ontdekken. Vervolgens demonstreer ik kort welk materiaal je gebruikt voor het aquarelleren. Hierna gaan we de kwast ter hand nemen en gaan we met het echte schilderwerk beginnen. We oefenen samen de effecten die je met aquarelverf kunt creëren. Ik leer je een hoop trucjes die je later kunt toepassen.

Natuurlijk is er tussendoor tijd voor een hapje en een drankje en kunnen we de benen even strekken.

Als afsluiting maak jij, onder mijn begeleiding, een heel eigen werk. Je kiest een voorbeeld ter inspiratie  en gaat aan de slag. Je maakt uiteindelijk 2 tot 4 aquarellen met professionele verf op stevig A-kwaliteit aquarel papier. Aan het eind bespreken we de werken, onder het genot van een drankje, nog even na.

Kan ik dit wel?

Jazeker kan jij dit!

De basisworkshop 'abstract en stenen', zijn geschikt voor de absolute beginner en meer ervaren schilder die een ander medium/techniek gewend is. En sommigen hebben al ervaring met aquarelleren, maar lopen tegen dingen aan waarvoor ik je de oplossing kan geven.

Misschien voor menigeen een opluchting: voor de workshops hoef je echt niet te kunnen tekenen :).

Voor wie?

Voor mensen die nooit hebben geschilderd of getekend. Voor mensen die al aquarelleren en soms vastlopen. Met name de kennis over kleur is een ondergeschoven kindje. Voor beginners èn gevorderden die al schilderervaring hebben in een ander medium. Leeftijd vanaf 11 jaar. Ik vraag jou om een groep samen te stellen. Je kunt je ook alleen aanmelden, maar wil je geen privéles, dan zul je even geduld moeten hebben op meer aanmeldingen en een geschikte datum, maar aarzel hierdoor niet om contact op te nemen ;). Bij bij thuis, in mijn huiskamer - atelier kan ik maximaal 6 mensen ontvangen. Meer personen is mogelijk, dit is afhankelijk van de locatie waar ik naar toe kom.

Hoe lang?

De workshop duurt ongevéér 3 uur, het loopt vaak uit, het is moeilijk om het penseel neer te leggen ;).  In deze 3 uur leer ik je kleur maken en toepassen, vertel ik je iets over compositie, demonstreer ik het materiaal,  oefen je aquareltechnieken en maak je 1 of meer eindprojekten. 

Waar?

Je bent van harte welkom bij mij thuis, in mijn ruime, gezellige en lichte huiskamer - (voor die middag een atelier) in Eemnes. zie kaart

Bij goed weer gooi ik de tuindeuren open; geniet van de rust en de frisse lucht.

Of op locatie. Ik kom naar jullie toe en zorg voor de aankleding van de tafel. 

Wat heb ik nodig op locatie?

Indien ik naar jullie toekom: een grote stabiele (eet)tafel en fijne stoelen. De binnen- of buitenruimte moet licht zijn en zodanig ruim dat ik makkelijk om de tafel heen kan lopen. Bij te weinig licht of wanneer de zon zich niet laat zien neem ik studiolampen mee. Een kraan en stopcontact in de buurt is handig.

Wanneer?

Je kunt een workshop boeken voor overdag op maandag, donderdag, zaterdag en zondag. Liever niet in de avond, dit heeft te maken met het licht. Bij daglicht zie je de kleuren zoals ze werkelijk zijn. Mocht de zon zich niet laten zien, dan heb ik speciale studiolampen.

Wat heb jij nodig?

Alle benodigde materialen zijn aanwezig. Je hebt geen ervaring nodig, alleen nieuwsgierigheid en enthousiasme is handig om mee te nemen. Voor de rest wordt gezorgd!

Tip: Neem een notitieboekje mee, zodat je aantekeningen kunt maken.

Kosten?

€40,- per persoon (€160,- bij 1 tot 4 personen).

Max. 6 tot 12 personen.

De maximale groepsgrootte is afhankelijk van de locatie waar de workshop wordt gegeven. Thuis, in mijn huiskamer  (eventjes een gezellig en licht atelier) kan ik maximaal 6 personen begeleiden. Op locatie het dubbele.

De prijs is inclusief materiaalgebruik, een hapje en drankje; je gaat naar huis met mooi ingepakte eigen kunstwerkjes.

Thuis zorg ik voor een lekker hapje en heerlijk drankje. Op locatie kunnen we vast iets regelen met de gastvrouw-en/of heer. 

Reiskosten zijn inclusief, indien de afstand maximaal 20 km rondom Eemnes is. Daarbuiten vraag ik een vergoeding van 50 cent/km.