WORKSHOP Aquarel

voor beginners

Eemnes (midden Nederland) of op locatie in de buurt

 

Heb je altijd al graag een aquarel willen maken? Heb je zin in een leerzame, inspirerende, ontspannen en creatieve dag? Nodig dan een paar vrienden/familieleden/buren uit en doe met mij mee! Ik laat jullie, op een verrassende manier, kennismaken met aquarelleren. Je gaat ontspannen en blij naar huis met prachtige resultaten in jouw eigen stijl. 

In deze workshop leer ik je technieken en hoe kleur toe te passen. Ik geef je een heleboel tips wat er voor zorgt dat je met veel enthousiasme en zelfvertrouwen thuis zelf aan de gang kan en wil gaan met deze vloeiende, veelzijdige, losse èn schone schildertechniek! 

Leren Loslaten

Aquarelleren is een heel bijzondere manier van schilderen. Waterverf is een medium wat je niet teveel moet neerzetten alsof het een verf is, hoe gek dit ook klinkt. Naast water is de kennis van kleurpigmenten belangrijk bij deze manier van schilderen. Het mooie van een aquarel is juist het ‘onverwachte effect, het losse ervan. '

Je zult mij, tijdens het geven van een workshop, regelmatig horen zeggen: "Laat los, laat het pigment en het water zijn eigen weg gaan, niet aanraken..., beetje bijsturen mag, niet corrigeren..., LAAT LOS!" Hierdoor krijg je de meest mooie en creatieve resultaten. Een wijze les voor in het dagelijkse leven tegenwoordig... :). 

het geheim van perfecte imperfectie 

Wees een kind in kunst. Geniet gewoon van experimenteren en leren. Verlang niet naar een perfecte afloop. Ben niet bang voor een imperfect eindresultaat. Juist dan krijg je de schoonheid en kracht van perfectie imperfectie. 

Graag wil ik jou inspireren om te horen en te luisteren... om te kijken en te zien... om te voelen en LOS TE LATEN. 


'abstract’

(basisworkshop)

‘stenen’

(basisworkshop)

‘bloemen op 

handgeschept papier’

'zonnebloemen'

Welke workshops?

Ik geef verschillende workshops: de basisworkshops abstract en stenen en de vervolgworkshops bloemen op handgeschept papier en zonnebloemen. 

 

De basisworkshops ‘abstract’ en ‘stenen’ zijn goed samen te combineren. Halverwege de workshop kies je wat je wil gaan schilderen, een abstract werk of prachtige stenen of zelfs een combinatie hiervan, alles kan. De reden dat voor deze onderwerpen is gekozen, is dat je deze vormen kunt loslaten; je kunt er heerlijk je creativiteit in kwijt. Je kunt heel goed de technieken die ik je geleerd hebt  hierin toepassen. Wat voor vorm dan ook, het resultaat zal prachtig zijn. Ik laat veel voorbeelden zien ter inspiratie; wat je uiteindelijk maakt is helemaal jouw eigen creatie. En die creativiteit…,  maak je geen zorgen, die komt vanzelf tijdens deze inspirerende workshop! De nadruk in deze workshop ligt op kleurkennis, compositie, de bijzondere verftechniek van aquarelleren en natuurlijk LOSLATEN. Na deze workshop ben jij in staat om wat meer moeilijke onderwerpen te gaan schilderen en is je kijk op kleur een verrijking.

 

In de workshop 'bloemen op handgeschept papier' ga je leren hoe je een mooie ruwe natuurlijke uitstraling geeft aan een aquarel. Als inspiratie gebruiken we (droog)bloemen. Zachte, natuurlijke en frisse kleurcombinaties worden gebruikt. Wil je iets anders schilderen kan dat natuurlijk ook! Het is handig als je eerst de basisworkshop ‘abstract’ en ‘stenen’ hebt gevolgd. 

In de workshop zonnebloemen gaan we op een heel eigen manier een zonnebloem schilderen. Het is een workshop vol kleurexplosies. Er worden veel technieken toegepast die je eerder hebt geleerd. Ook je kennis over kleur is hierbij enigszins nodig. Het is dus verstandig om eerst de basisworkshop(s) te volgen. 

Voor menigeen een opluchting: voor alle drie de workshops hoef je echt niet te kunnen tekenen :). Hieronder lees je precies wat we gaan doen.


‘Heb er van genoten! Het aquarelleren zelf, hetgeen je erover vertelde en de sfeer die je hebt neergezet’ (Bianca)


'Ik kijk met veel plezier terug op de workshop. Na het stukje theorie konden we zelf oefenen met leuke technieken. Met jouw geduld en inspirerende tips kan iedereen met een mooi resultaat naar huis' (Ivette)


’Altijd al willen doen: aquarel schilderen. Met de vele tips en ideeën van Chantal krijg je al snel een leuk schilderij. Vol enthousiasme en geduld geeft ze een hele leuke workshop. En ik ben best trots op mijn schilderijtje, voor herhaling vatbaar!’ (Marjo)


‘Wat hebben we een leuke creatieve middag gehad. En wat jammer dat de tijd zo snel ging. Je hebt me zo enthousiast gemaakt dat ik nu zelf aan de slag ga met aquarellen!’ (Sandra)


Wat gaan we precies doen?

De workshop begint met een korte theoretische inleiding over kleur, compositie en techniek. Dan gaan we de handen uit de mouwen steken en op een ontspannen en verrassende manier, de kracht van kleur ontdekken. Hierna gaan we de kwast ter hand nemen en gaan we met het echte schilderwerk beginnen. We oefenen samen de effecten die je met aquarelverf kunt creëren. Ik leer je een hoop trucjes die je later kan toepassen.

Halverwege is er tijd voor een hapje en een drankje en kunnen we de benen even strekken.🍷

Als afsluiting maak jij, onder mijn begeleiding, een heel eigen werk. Je kiest een voorbeeld als inspiratie en gaat aan de slag. Je maakt uiteindelijk 2 tot 4 aquarellen met professionele verf op zeer stevig A-kwaliteit aquarel papier. Het formaat en aantal is in overleg en afhankelijk van welke workshop je volgt. Je gaat gegarandeerd naar huis met aquarellen in jouw eigen stijl waar je trots op zal zijn! Hierboven zie je wat prachtige voorbeelden van cursisten. 

Voor wie?

Voor mensen die nooit hebben geschilderd of getekend. Ook voor beginners èn gevorderden die al schilderervaring hebben in een ander medium. Hierboven zie je wat meer informatie per cursus. Leeftijd vanaf 11 jaar. Ik vraag jou om een groep van maximaal  6 personen samen te stellen. Meer personen is mogelijk, maar hoe minder personen, hoe beter de persoonlijke begeleiding is.

Kan ik dit wel?

Jazeker kan jij dit!

Ik geef 5 workshops: de 2 basisworkshops abstract en stenen en verder bloemen op handgeschept papier, herfstlandschap en zonnebloemen. 

De eerste 2 workshops, abstract en stenen, zijn heel geschikt voor de absolute beginner en meer ervaren schilder die een ander medium/techniek is gewend. Hierin wordt de basis gelegd voor kleurkennis en deze bijzondere schildertechniek. De workshops abstract en stenen zijn goed samen te combineren. Halverwege de workshop kiest de cursist wat hij/zij wil gaan schilderen, een abstract werk of prachtige stenen. Alle vormen zijn hierin overigens mogelijk!

De workshop bloemen op handgeschept papier is ook heel geschikt voor de beginner, al raad ik wel aan eerst 1 of 2 keer de basisworkshops 'abstract' en 'stenen' te volgen.

De workshop herfstlandschap is geschikt voor zowel de iets gevorderde als de absolute beginner. Het is niet noodzakelijk om de basisworkshops gevolgd te hebben, maar het maakt het wel makkelijker.

De workshop ‘zonnebloemen’ is geschikt voor de cursist die al iets ervaring heeft met aquarelleren en/of de workshop abstract en beautiful stones heeft gevolgd. In deze workshop worden veel technieken toegepast die je in de vorige workshops hebt geleerd. Ook je kennis over kleur is hierbij enigszins nodig. 

Misschien voor menigeen een opluchting: voor alle drie de workshops hoef je echt niet te kunnen tekenen :).

Wanneer?

Je kunt een workshop boeken op maandag, donderdag, zaterdag en zondag. In de middag. Liever niet in de avond, dit heeft te maken met het licht. Bij daglicht zie je de kleuren zoals ze werkelijk zijn. 

Waar?

Je bent van harte welkom in mijn ruime, gezellige en lichte huiskamer - atelier in Eemnes. zie kaart

Bij goed weer gooi ik de tuindeuren open; geniet van de rust en de frisse lucht.

Of op locatie. Ik kom naar jullie toe en zorg voor de aankleding van de tafel. 

Hoe lang?

De workshop duurt ongeveer 3 uur. In deze 3 uur leer je de kleuren toepassen, vertel ik je over het materiaal, oefen je aquareltechnieken en maak je 1 of meerdere eindprojekten. 

Kosten?

€35,- per persoon. 

€140,- bij 1 tot 4 personen.

Neem even contact op indien de groep uit meer dan 6 personen bestaat. Dit is natuurlijk afhankelijk van de locatie.

De prijs is inclusief materiaalgebruik, hapje en drankje. Je gaat naar huis met mooi ingepakte kunstwerkjes.

In mijn huiskamer - atelier zorg ik voor een lekker hapje en heerlijk drankje. Op locatie kunnen we vast iets regelen met de gastvrouw-en/of heer. 

Reiskosten zijn afhankelijk van afstand. Ik vraag hier een kleine vergoeding voor indien de afstand groter is dan 5 km vanaf Eemnes. Graag houd ik de straal rondom Eemnes maximaal de 25 km.

Wat heb jij nodig?

Alle benodigde materialen zijn aanwezig. Je hebt geen ervaring nodig, alleen nieuwsgierigheid en enthousiasme is handig om mee te nemen. Voor de rest wordt gezorgd!

Wat heb ik nodig op locatie?

Indien ik naar jullie toekom: een grote stabiele (eet)tafel en fijne stoelen. De binnen- of buitenruimte moet licht zijn en zodanig ruim dat ik makkelijk om de tafel heen kan lopen. Een kraan en stopcontact in de buurt is handig.